Нова драга пристигна в Русе: консултант по проекта е Авто Инженеринг Холдинг Груп

Авто Инженеринг Холдинг Груп бе избран от холандската корабостроителница „Дамен шипиярд Горинхем“ за консултант по изпълнение на проекта от българска страна. Дългогодишният опит на Авто Инженеринг в изпълнението на комплексни проекти и доствката на всякакъв вид спциализирани превозни средства, бе основната причина холандският гигант в корабостроенето да се довери именно на партньорство с българската компания.

Damen Shipyards Group е глобално оперираща компания с повече от 50 корабостроителници, ремонтни дворове и свързани компании - както и множество партньорски дворове, които могат да изграждат Damen кораби на местно ниво. От 1969 г. тя е проектирала и построила над 5000 кораба и доставя до 150 кораба годишно. С над 30 корабостроителници и свързани компании по целия свят, Damen се занимава с корабостроене, както и с дейности по поддръжка и ремонт. Разполага с широка продуктова гама, включително влекачи, работни лодки, патрулни плавателни съдове, товарни кораби, драги, мега яхти и бързо фериботи.

Посланикът на Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър даде официално име на новото драгажно съоръжение на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ на церемония днес в Русе. Тя пожела попътен вятър и разби бутилка шампанско в корпуса на „Янтра“.

„Река Дунав е единственият естествен европейски път, магистралата, която свързва много народи. Това, че след дълги години застой държавата започна да инвестира и се обърна към градовете, които са по поречието на р. Дунав, означава много“ каза заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев. Спжред него това е крачка напред в много отношения за крайдунавския град, най-вече – в икономически план.

Сред специалните гости бяха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева, ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ Галина Василева, заместник-кметът на Община Русе Златомира Стефанова,  заместник-областните управители Синан Хебибов и Стефка Караколева, Стефан Стаут от „Дамен шипярд Горинхем“, където е построена драгата, както и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на реката инж. Павлин Цонев.

Драгата „Янтра“ е първият специализиран кораб от този вид, който влиза в активите на дунавската агенция, а новата драгажна техника ще даде възможност на ИАППД ефективно и навреме да изпълнява своите задължения по поддръжка на корабоплавателния път. Целта е да бъдат запазени проектните дълбочини на реката според препоръките на Дунавската комисия.

Изпълнителният директор на ИАППД инж. Павлин Цонев подчерта, че с успешната реализация на проектите по оперативните програми в сектор „Транспорт“ и Механизма за свързване на Европа през изминалите години се привлечени над 35 милиона лева, благодарение на които Агенцията е осъвременила своя технически капацитет. „Чрез това можем да бъдем достойни партньори на другите речни администрации при изпълнение на международните задължение по поддържане на 471- километровия участък на река Дунав, който е един от най-трудните в корабоплавателно отношение“, допълни Цонев.

Тържествен водосвет и освещаване на новото плавателно средство направи отец Йордан от храм „Свети Георги“. За доброто настроение на гостите се погрижиха мажоретен състав „Екстрийм” с ръководител Вероника Миланова и фолклорна танцова студия „Зора“ към Общинския младежки дом.

 

Към новината: Община Русе,  BTV радио

 
Avto Engineering Holding Group Ltd

ул. „Околовръстен път” 9
1618 гр. София, България

Тел: +359 2 80 66 333
Факс: +359 2 80 66 355
E-mail: office@avto-engineering.com


© Avto Engineering Holding Group Ltd.
Горе
  НачалоЗа насНаправленияПартньориНовиниКонтакти
Български English