Българската разработка Shumcar™ - „Бърза помощ“ при пожари

Преди близо година, в разгара на горещото лято на 2020 г. пътувахме през Дунавската равнина. Някъде встрани от пътя забелязахме силен дим – очевидно от пожар, но на трудно достъпно място, до което бързо би стигнал само хеликоптер. Подадохме сигнал на 112 и пожарникарите трябваше да тръгнат с тежък специализиран автомобил, който бавно преминава по черните пътища, за да стигнат до вече разраснал се пожар.

Mного често горящите гори, стърнища и ниви са трудно достъпни и до идването на пожарните коли огънят вече преминава фазата, в която може да се загаси бързо и с минимум щети. Освен преките загуби на зелена маса или реколта, гасенето на вече разраснали се пожари често ангажира огромен човешки и финансов ресурс.

Малко се знае за това, че съществува българска разработка за гасене на пожари в труднодостъпни места.

„Нашата разработка позволява да се загаси възникнал горски пожар за време от 40 до 60 минути“ – допълва инженерът.

С Shumcar™ вече са оборудвани 4 от общо 6 държавни горски стопанства, като общия брой на продажбите надвишава 100.

Shumcar™ е на практика „Бърза помощ“ при пожари. Системата е предназначена за първоначално гасене на пожари от клас А, т.е. твърди горящи и тлеещи вещества. По конструкция, разработена оригинално от специалистите на „Авто Инженеринг Холдинг Груп“, оборудването може да се пригоди за монтаж към всички марки лекотоварни автомобили тип „пикап“, микробуси, товарни камиони. Вместимостта на резервоара позволява непрекъснато подаване на вода и пяна в продължение на 30 минути. Помпата работи под свръхвисоко налягане, а струята стига до 17 метра.

Монтира се на релси, така че през времето, в което не е в активна употреба, може да се сваля. Така автомобилът, на който е монтирана, не е ангажиран през цялото време, и собственикът му може да го използва и за други нужди.

Така, ако природен парк, горско стопанство или земеделски производител разполага с Shumcar™, няма да се налага за всеки пожар да се чака и разчита само на пожарна служба. Често големите специализирани автомобили не могат да достигнат до трудно достъпни местности и се налага гасенето да става ръчно, да се разчита на просеки, да се чака хеликоптер или просто да се остави пожарът да затихне. От една страна бързото ограничаване на щетите, от друга – по-тежката техника изисква повече разходи. Накратко – това е всичко, което е необходимо за бърза и адекватна реакция срещу пожарите. А такива има всяка година – дали нарочни или случайни, няма начин да ги спрем, но можем да ограничим щетите от тях.

„Системата е гъвкава и многофункционална“ – казва предприемачът Юлиан Димов, собственик на холдинга.

Той допълва, че освен за гасене на пожари, тя може бързо и лесно да да се използва за дезинфекция, както се случи по време на най-сериозните фази на пандемията от Covid-19“.

„Българската агенция за безопасност на храните оцени високо качествата на системата, и придоби Shumcar™ именно с такава цел“, добави Димов

Към новината: Off News

Avto Engineering Holding Group Ltd

ул. „Околовръстен път” 9
1618 гр. София, България

Тел: +359 2 80 66 333
Факс: +359 2 80 66 355
E-mail: office@avto-engineering.com


© Avto Engineering Holding Group Ltd.
Горе
  НачалоЗа насНаправленияПартньориНовиниКонтакти
Български English